مقدمه
داشتن مهارتها و دانش مناسب در مورد اینکه با پول چه باید کرد و چگونه از آن عاقلانه در سنین جوانی استفاده کرد، کلید درک مالی خوب برای آینده است.
چهارمین انقلاب صنعتی در راه است و همراه با خود موجی از تحولات گسترده را در پی خواهد داشت. از جمله مهمترین تحولات، تغییر در بازار کار و مهارتهای مورد نیاز برای مشاغل آتی است.
شواهد بیانگر آن است که ساختارها و آموزشهای موجود، پاسخگوی نیازهای کودکان فعلی نیست و آموزش و پرورش با مهمترین تحول صد سال اخیر مواجه است.
سواد مالی به چه معناست؟
سواد مالی به معنای دانش و مهارتهای مورد نیاز برای تصمیم گیریهای مالی مهم است. هر روز هزاران نفر تصمیم میگیرند کجا حساب بانکی باز کنند، کدام وام مسکن را انتخاب کنند، پول خود را کجا سرمایهگذاری کنند و چگونه برای بازنشستگی پسانداز کنند.
طبق نظرسنجی بینالمللی OECD/INFE 2020 درباره سواد مالی بزرگسالان، حدود نیمی از جمعیت بزرگسال اتحادیه اروپا درک کافی از مفاهیم اساسی مالی ندارند. البته مشکل در کشورهای در حال توسعه و برای برخی گروهها جدیتر است. به عنوان مثال، گروههای کم درآمد، و همچنین زنان، جوانان و افراد مسنتر، نسبت به سایر افراد در دانش مالی امتیاز کمتری دارند.
هر کس باید بتواند خطرات ناشی از قرض گرفتن یا سرمایهگذاری پول را درک کند. سواد مالی میتواند به افراد کمک کند تا برای آینده برنامهریزی کنند و تصمیمات بهتری در مورد اینکه با پول خود چکار کنند بگیرند و سرمایهگذاری در بازارهای سرمایه را به گونهای انجام دهند که نیازهای آنها و کسب و کارشان برآورده شود.
اهمیت یادگیری سواد مالی
یادگیری سواد مالی در ایران اهمیت بیشتری دارد. چرا که تورمهای دور رقمی و رشد سریع قیمت داراییها به مراتب بیشتر از سایر کشورهای جهان است و کوچکترین خطاء در حوزه رفتارها و عادتهای مالی میتواند منجر به ضرر و زیان قابل توجهی برای افراد و خانواده آنها شود.
از بین گروههای مختلف، شاید آموزش سواد مالی به کودکان بیشترین اهمیت و ضرورت را داشته باشد به این دلیل که اولاً مدت زمان بیشتری با آن کار خواهند کرد و به علاوه باید قبل از شکل گیری رفتارهای غلط اقتصادی، رفتارهای صحیح در آنها نهادینه شود.
کودکان فردا
ما در مجموعه کودکان فردا با بهرهگیری از تجربیات بینالمللی، دانش اساتید حوزه اقتصاد و سواد مالی آموزشهایی کاربردی برای کودکان شما طراحی کردهایم. هدف از آموزشهای این مجموعه ارتقای سواد مالی و اقتصادی کودکان و خانوارهاست.
در این مجموعه مفاهیمی از قبیل بودجهریزی، پسانداز، خیریه، معاملهگری، سرمایهگذاری، هزینه فرصت، برنامهریزی و نظایر آن آموزش داده خواهد شد. به علاوه، در این کنار این مفاهیم مهارتهایی از قبیل تفکر خلاقانه، رهبری، کار تیمی، صبر، گذشت و نظایر آن با کودکان تمرین میشود.
البته همه آموزشها در کنار بازی، بازیگری، موسیقی، شعر، قصهگویی خواهد بود که بتوانند کودکان آموزشهای لازم را در محیطی شاد و مفرح یاد بگیرند و برای آنها خاطرهای ماندگار باشد.
در پایان هر فعالیت نقاط قوت و ضعف کودکان گزارش خواهد شد.